Cementlap

Minden amit a cementlapokról tudni érdemes

Mire használható a cementlap?

2018. január 19. 20:12 - Iamart Cementlapok

01.jpg

A cementlap padló- és falburkolat, beltérre és kültérre. Ahova lakásban, irodában, szállodában, múzeumban, étteremben, teraszra el tudunk képzelni csempét és/vagy egyéb burkoló anyagokat, oda tervezhető cementlap is. 

100 éve ez volt a leggyakoribb burkoló anyag. Sok apró, de akár többszáz fős manufaktúrák is ontották a lapokat a belvárosi bérházak folyosóira, lakások konyháiba, fürdőibe. Egész az ötvenes-hatvanas évekig tartott a cementlap fénykora. A 70-es évektől indult az automatizált gyártósorokon a csempegyártás, ami kiszorította a piacról az egyedi kézi készítésű cementlapot. Most újra reneszánszát éli a cementlap Magyarországon is.

Aki egyedi mintás, tartós, kopásálló cementlap burkolattal szeretné feldobni lakását, tervezhet egyedi mintát tervező programunkon

Szólj hozzá!

Mennyire tartós a cementlap?

2017. december 22. 12:57 - Iamart Cementlapok

A budapesti bérházakban sok helyen ma is látunk cementlapokat. Ezeket 100-120 éve gyártották, túléltek két világháborút, pár forradalmat és még mindig ott vannak. 

A házak bejáratánál, lépcsőfordulókban jobban lekopott a felső kopóréteg, de minél magasabb emeletre megyünk és minél hátrébb a lépcsőháztól, annál szebb állapotban vannak a régi cementlapok. A körfolyosók végén, ahol csak egy-egy lakás van, szinte eredeti állapotban csodálhatóak meg a cementlapok.

A cementlapok kézzel készített manufakturális technológiája 100-150 éves. A iamart cementlap manufaktúra ezt a kézzel készített gyártási folyamatot alkalmazza továbbra is. Cementlapjaink élettartama ennek megfelelően akár 100-150 év.img_0898.JPG
.

Szólj hozzá!

Cementlap tisztítása

2017. szeptember 20. 09:41 - Iamart Cementlapok

A cementlapok tisztitása során nagyon fontos a savas tisztítószerek kerülése, mert ezek kárt tehetnek a lapokban. ilyen savas a háztartásokban leggyakrabban használt általános tisztítószerek zöme, mint például a domestos.

A cementlap tisztításhoz olyan ph semleges kőtisztító szappant ajánlunk, mely anyagösszetételének köszönhetően tartósabbá teszi az impregnálást, akár 4-5 évenként is elegendő a köveket impregnálni, az amúgy javasolt 1-2 éves ismétlési ciklushoz képest. Rendszeres használata megvédi a követ, megőrzi annak struktúráját és színét.

A nedves cementlap tisztítás során a cementlapok felületén megjelenő foltosodás természetes folyamat, a nedvességfoltok pár nap alatt eltűnnek. a lapok színétől elütő, erős szennyeződéseket (vörösbor-, pörkölt foltokat) ajánlatos hamar feltörölni.

További fontos tudnivalók a cementlap kezeléséről az Iamart Cementlap Manufaktúra: Vásárlás után részénél. 

Szólj hozzá!

Cementlap árak - mi van az árak mögött?

2017. szeptember 19. 08:32 - Iamart Cementlapok

A cementlap árak netes közösségi piacon már pár ezer forinttól kaphatóak valamint egyes gyártók cementlap mintázatú csempét árulnak cementlapként akár 5-10 ezer forintos négyzetméter áron. Mi akkor a különbség?

Cementlap vagy csempe?

A közösségi oldalakon egy-két ezer forintért többnyire régi bontott cementlapokat lehet venni. ezek igazi cementlapok, 16-18-20mm vastagságúak, melyek 4-6mm-es felső mintás „kopórétege” már megkopott, kifényesedett. aki ilyet keres, biztos lehet benne, hogy cementlapot vásárolt.

Lehet ugyanakkor cementlapokról ismert mintázatú csempéket is kapni, akár 5-10 ezer forint / m2 áron. ezek többnyire fehér mázas csempék, 6-8mm vastagságúak és a kis túlzással tintasugaras nyomtatóval felvitt és ráégetett minta vastagsága a milliméter tört része. tartósságuk, a minta kopásállósága messze elmarad a cementlap 100-150 éves élettartamától. ez tükröződik az árban.

Kézi préseléses: drágább de tartósabb

A kézi préseléses technológiával készült cementlap felső színes / mintás márványporból készült rétegét anyagában szinezzük. azaz ha 5-10-100 évet járnak rajta, még mindig ugyanaz a szín látható. ezeket a cementlapokat egyesével készítjük manufaktúránkban, azaz kézi munka intenzív a gyártás. ezért kerül az ilyen cementlapok m2 ára legalább 10-15 ezer forintba.

A tényezők, amelyek befolyásolják a cementlap árakat

Ha sikerült meggyőznünk arról, hogy cementlapot vásárolj, még mindig elég széles az az ársáv, ahol találsz lapokat. a cementlap – hivatalos terminológia szerint mozaiklap – meg kell feleljen az EU-s és magyar szabvány beltéri MSZ EN 13748-1:2004 és kültéri MSZ EN 13748-2:2004 szabvány minden pontjának. a szabvány vonatkozik a lapok szélesség, hosszúság, vastagság értékeire, törés- és kopásállóságára, időjárás állóságára, csúszállóságára vizes felületen. ha olyan lapot választasz, ami csak beltérre ajánlott feltehetően olcsóbb lesz, mint az a lap, amit egyaránt használhatsz beltérre és kültérre. érdemes továbbá a burkolóktól utána kérdezni, mely gyártók lapjait ajánlják megvenni, amiket könnyű vágni, nem porladnak, stb. ezek a tényezők is befolyásolják a cementlap árát.

Szólj hozzá!